Blog
viologika trofima

Βιολογικά Τρόφιμα: Τί είναι και γιατί να τα επιλέξω

Μοιράσου αυτό το άρθρο
Facebook

Πως παράγεται ένα βιολογικό τρόφιμο;

Βιολογικό είναι ένα προϊόν το οποίο για να φτάσει στην αγορά, έχει περάσει από τα διάφορα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, επεξεργασίας, συσκευασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτουν οι οργανισμοί πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Όσον αφορά την παραγωγή φρούτων, λαχανικών και βοτάνων έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τη χρήση ζιζανιοκτόνων, αυξητικών παραγόντων, αντιβιοτικών και μεθόδων γενετικής μηχανικής και με σεβασμό προς το περιβάλλον. Στην βιολογική κτηνοτροφία τα ζώα τρέφονται με βιολογικές τροφές, αποφεύγονται οι πολλές αντιβιώσεις, οι ορμόνες ανάπτυξης και η καταπολέμηση ασθενειών με συμβατικά φάρμακα.

Ποια είναι η διαφορά των βιολογικών με των συμβατικών τροφίμων;

Η κύρια διαφορά τους με τα συμβατικά προϊόντα είναι ο τρόπος αλλά και ο τόπος στον οποίο παράγονται. Στα βιολογικά τρόφιμα χρησιμοποιούνται οργανικές ενώσεις για να παραχθούνε όπως κοπριά και άχυρο, ενώ στα συμβατικά γίνεται χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και ορμονών. Εξίσου σημαντική διαφορά είναι η μυρωδιά και η γεύση των βιολογικών προϊόντων η οποία αδιαμφησβήτητα υπερτερεί σε σχέση με των συμβατικών.

Ποια είναι τα οφέλη κατανάλωσης βιολογικών τροφίμων για τον ανθρώπινο;

Τα οφέλη από αυτή τους τη διαφοροποίηση είναι πολλαπλά. Αρχικά δεν εκθέτουν τον οργανισμό μας σε φυτοφάρμακα και παρουσιάζουν μειωμένη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων, συστατικά των οποίων η αυξημένη πρόσληψη έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο του στομάχου. Επίσης, έχουν έως και 40% μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών και περιέχουν περισσότερες βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία κατά 20-30% σε αντίστοιχο βάρος τους σε σχέση με τα συμβατικά που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό.

Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η συστηματική έκθεση των τροφών, μη βιολογικής καλλιέργειας, σε εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα και αντιβιοτικά προδιαθέτει την εμφάνιση σοβαρών χρόνιων νοσημάτων.

Ακόμη, έρευνες έχουν δείξει ότι τα βιολογικά τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνης C, μαγνησίου, σιδήρου και χρωμίου σε σχέση με τα συμβατικά και τα βιολογικά ζώα φάρμας αποδίδουν υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία είναι πολύτιμα για την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καταλαβαίνουμε τα πολλαπλά οφέλη της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων στον ανθρώπινο οργανισμό, τα οποία δεν θα πρέπει να λείπουν από την καθημερινή μας διατροφή. Ειδικά σε γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης, του θηλασμού, αλλά και σε αθλητές, βρέφη και ανθρώπους με αυτοάνοσα νοσήματα είναι αναγκαία η κατανάλωση τους ώστε να λαμβάνουν μέσω της διατροφής τους στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά, χωρίς την επιβάρυνση από τα φυτοφάρμακα που βρίσκονται στα συμβατικά προϊόντα.

Ποια είναι τα οφέλη κατανάλωσης βιολογικών τροφίμων για το περιβάλλον;

Εκτός όμως από τα οφέλη που προσφέρουν τα βιολογικά προϊόντα στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι εξίσου μέγιστης σημασίας τα οφέλη τους στο περιβάλλον. Τα χωράφια που καλλιεργούν τα προϊόντα βιολογικής προέλευσης διαθέτουν μεθόδους πιο φιλικές στο περιβάλλον και δεν μολύνουν τους υδροφόρους ορίζοντες, όπως και οι φάρμες οργανικής παραγωγής είναι αποδεδειγμένα φιλικότερες προς το περιβάλλον και μπορούν να συμβάλουν σε μια αειφόρο, ανθρώπινη ανάπτυξη.

Ακόμη, συνεισφορά της βιολογικής παραγωγής στο περιβάλλον, ευνοεί την ανακύκλωση, τη φυσική ισορροπία, την υψηλότερη γονιμότητα του εδάφους, τη διατήρηση των οικοσυστημάτων αλλά και τη μείωση της ρύπανσης καθώς επιστρέφει στο έδαφος τα θρεπτικά συστατικά των βιολογικών καταλοίπων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι εύκολο να κατανοήσουμε ότι η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων υπερτερεί των συμβατικών σε τόσο σε προσωπικό επίπεδο, κυρίως σε θέματα υγείας, όσο και σε περιβαλλοντολογικό επίπεδο προς όφελος του πλανήτη μας.

Ο ΒιοΑγρός υπέρμαχος της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και με προσανατολισμό σε μια ανθρώπινη και πολιτισμένη κοινωνία, φροντίζει συνεχώς να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής και να προσφέρει φυσικά και ευεργετικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των καταναλωτών ευρύτερα. Το σήμα ΒιοΑγρός αποτελεί εγγύηση ότι «ξέρεις τι τρως»!