Blog
viganismos

Εσύ γνωρίζεις για το VEGANUARY;

Μοιράσου αυτό το άρθρο
Facebook

Το Veganuary είναι μια ετήσια πρόκληση που διευθύνει ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου που προωθεί και εκπαιδεύει για τον βιγκανισμό ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ακολουθήσουν έναν βίγκαν τρόπο ζωής για τον μήνα Ιανουάριο. Δεν επιλέχθηκε όμως τυχαία ο μήνας αυτός, καθώς συμβολίζει μια νέα αρχή και νέες αποφάσεις για τη ζωή μας. Από την έναρξη της εκδήλωσης το 2014, η συμμετοχή αυξάνεται κάθε χρόνο με ραγδαίους ρυθμούς και έτσι από ένα trend που ξεκίνησε στην αρχή, πλέον αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο και αφορμή να δοκιμάσουν όλοι όσοι είχαν μέχρι πριν ενδοιασμούς, για τουλάχιστον ένα μήνα τη vegan διατροφή.

Ο βιγκανισμός ως τρόπος ζωής

Ο βιγκανισμός είναι ένας τρόπος ζωής και όχι μόνο διατροφής που επιδιώκει να αποκλείσει κάθε μορφή εκμετάλλευσης και σκληρότητας των ζώων για τρόφιμα, ρούχα, καλλυντικά, απορρυπαντικά ή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό και κατ’ επέκταση, προάγει την ανάπτυξη και χρήση εναλλακτικών προϊόντων χωρίς ζωικά συστατικά, προς όφελος των ανθρώπων και των ζώων.


Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που στρέφονται στον βιγκανισμό και προς όφελος του πλανήτη. Η διακοπή κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων από εκτρεφόμενα ζώα μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και 73% ανά άτομο, ενώ επίσης συμβάλει και στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Επιπλέον, η εκτροφή ζώων που προορίζονται για κατανάλωση, απαιτεί τεράστιες εκτάσεις γης, με αποτέλεσμα την αποψίλωση των δασών και της μαζικής εξαφάνισης άγριων ζώων, καταστρέφοντας έτσι γη βιοποικιλότητα των περιοχών αυτών.


Τέλος, τα οφέλη από τη vegan διατροφή εάν γίνει σωστά (χρειάζεται να καλή γνώση της διατροφής ώστε να μπορούμε από φυτικές και μόνο τροφές να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε σίδηρο, ω-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, B 12 και πρωτεΐνες) είναι πολλαπλά για την υγεία , τη διάθεση, την ευεξία, ακόμη και την υγεία του δέρματος μας.


Πρόκειται λοιπόν για μια φιλοσοφία και έναν τρόπο ζωής που βλέπει τον άνθρωπο ως μέρος του πλανήτη, αλληλοεπιδρώντας με αγάπη, φροντίδα και σεβασμό προς στα υπόλοιπα ζώα και το περιβάλλον.


Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι εύκολο να κατανοήσουμε ότι η κατανάλωση vegan προϊόντων συμβάλει στη βελτίωση θεμάτων υγείας, καθώς και σε περιβαντολογικό επίπεδο προς όφελος του πλανήτη μας και των ζώων που κατοικούν σε αυτόν.

Ο ΒιοΑγρός υπέρμαχος της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και με προσανατολισμό σε μια ανθρώπινη και πολιτισμένη κοινωνία, φροντίζει συνεχώς να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής και να προσφέρει φυσικά και ευεργετικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των καταναλωτών ευρύτερα. Το σήμα ΒιοΑγρός αποτελεί εγγύηση ότι «ξέρεις τι τρως»!

Σε συνεργασία με τη Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Χρύσα Σαρρή