Blog

Vegan Παστίτσιο

Υλικά:

Για το παστίτσιο:
- 500 γρ. ζυμαρικά για παστίτσιο
- 250 γρ. τριμμένη βίγκαν παρμεζάνα
- τριμμένη φρυγανιά

Για τον φυτικό κιμά:
- 500 γρ. φακές πράσινες ψιλές ΒιοΑγρός
- 250 γρ. μανιτάρια λευκά
- 2 κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 καρότα
- 500 ml χυμός τομάτας
- 200 ml νερό από τα ζυμαρικά
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.σ. σκόρδο σκόνη
- 1 κ.σ. κρεμμύδι σκόνη
- 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
- 1 κ.γ. πελτές τομάτας
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 30 ml κόκκινο κρασί
- Πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:
- 500 ml φυτικό ρόφημα βρόμης
- 500 ml φυτικό ρόφημα σόγιας
- 85 ml ελαιόλαδο
- 90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.σ. διατροφική μαγιά
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. αλάτι
- πιπέρι

Μοιράσου αυτό το άρθρο
LinkedIn
Facebook

Μέθοδος Εκτέλεσης

    Βράζουμε τα ζυμαρικά και τη φακή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια, τις σκελίδες σκόρδο και τα καρότα.
  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και τα καρότα για 4-5’.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για 1’.
  • Σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε τη φακή (βρασμένη), τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και τον πελτέ τομάτας και ανακατεύουμε καλά.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον χυμό τομάτας και το νερό που έχουμε κρατήσει από τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε την ένταση του ματιού σε μέτρια, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε τη σάλτσα να «δέσει» για περίπου 15’.
  • Σε μία κατσαρόλα με μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
  • Σταδιακά προσθέτουμε τα φυτικά ροφήματα και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε συνέχεια χωρίς να σταματήσουμε καθόλου, μέχρι να δημιουργηθεί η κρέμα.
  • Σε ένα ταψί απλώνουμε σε στρώσεις τα ζυμαρικά, τον κιμά και τέλος τη μπεσαμέλ.
  • Προσθέτουμε από πάνω τη φρυγανιά και έξτρα τριμμένη βίγκαν παρμεζάνα.
  • Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 45’.
  • Περιμένουμε λίγο να κρυώσει, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

Συνταγή από: https://whenhelencooks.com