Μέθοδος Εκτέλεσης
- Αποβραδίς, μουλιάζουμε τα φασόλια σε μπόλικο νερό.
- Την επόμενη μέρα σουρώνουμε τα φασόλια και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό.
- Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και λίγο αλάτι βάζουμε τα φασόλια, ώστε να καλύπτονται πλήρως με το νερό.
- Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε.
- Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Στο μεταξύ, σε ένα ταψί βάζουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το καρότο, τα μανιτάρια και τη σκελίδα σκόρδο και ψήνουμε στους 180ο C για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε τα φασόλια, το σέλερι, το μαϊντανό, 1/2 φλ. ζεστό νερό και αλατοπιπερώνουμε.
- Επιστρέφουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε πάλι το ταψί από το φούρνο, ανακατεύουμε τα φασόλια ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε την ντομάτα.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγη ρίγανη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 50-60 λεπτά στους 180ο C, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν και η σάλτσα να δέσει.