Blog
image1

Ρόδι: Σύμβολο ζωής και γονιμότητας

Μοιράσου αυτό το άρθρο
Facebook

Βιολογικό ρόδι. Τα τρομακτικά οφέλη του superfruit!

Το βιολογικό ρόδι αποτελεί όχι τυχαία το σύμβολο της ζωής και της γονιμότητας. Αποτελεί εξαιρετική πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, δρα κατά του προστάτη, ενώ έχει χαρακτηριστεί και ως το φυσικό Viagra, που ενισχύει τη λίμπιντο.

Το ρόδι πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία. Είναι ένα από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας και η βοτανική ονομασία του είναι Punica granatum.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.

Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.

Σε πρόσφατη μελέτη, φάνηκε ότι το ρόδι έχει την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν.

 

Τα 13 κυριότερα οφέλη του ροδιού:

1.Επιβραδύνει τη γήρανση Περιέχει μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών που απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες από το δέρμα.
2.Προστατεύει τα νεφρά Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε έδειξε ότι ένα εκχύλισμα ροδιού προστατεύει τα νεφρά από τις επιβλαβείς τοξίνες.
3.Αναζωογονεί το ήπαρ Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χυμός του ροδιού όχι μόνο προστατεύει το συκώτι αλλά βοηθά στην αναγέννησή του.
4.Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα Η βιταμίνη C που περιέχει αποτελεί ασπίδα κατά των ιώσεων και των κρυολογημάτων.
5.Έχει αντιαλλεργική δράση Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες γνωστές ως πολυφαινόλες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες.
6.Αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις Νέα έρευνα που δημοσιεύεται καταδεικνύει ότι το ρόδι βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να συνθέσει τη χοληστερόλη και απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες από το αγγειακό σύστημα.
7.Προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη Ο χυμός ροδιού και το εκχύλισμά του θωρακίζει τους άντρες έναντι του καρκίνου του προστάτη.
8.Δρα κατά του καρκίνου μαστού Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιδράσεις του χυμού του ροδιού και τα θρεπτικά συστατικά του κατά του καρκίνου του μαστού και στα δημοσιεύματά τους αναφέρουν ότι η κατανάλωσή τους είναι δυνητικά μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη του εν λόγω καρκίνου.
9.Δρα προστατευτικά στον καρκίνο του δέρματος Η κατανάλωση ροδιού συσχετίστηκε με την υποχώρηση των δύο βασικών τύπων καρκίνου του δέρματος: Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό δερματολογίας.
10.Προστατεύει το DNA Τα φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά του ροδιού φαίνεται να αλληλεπιδρούν με το γενετικό υλικό του σώματος και να το προστατεύουν.
11.Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση Πρώιμη έρευνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα του ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης της αρτηριακής πίεσης.
12.Ρυθμίζει το μεταβολικό σύνδρομο Έρευνες απέδειξαν ότι το ρόδι συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καταπολεμά τη φλεγμονή και βελτιώνει πολλούς άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στο μεταβολικό σύνδρομο.
13.Ενισχύει τη λίμπιντο. Η μακρόχρονη κατανάλωσή του, βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών με πρόβλημα στύσης.

 

Πώς να καθαρίσετε εύκολα τα ρόδια.

Ενας εύκολος τρόπος για να πάρετε τον καρπό του ροδιού, είναι να κόψετε το ρόδι στα τέσσερα. Μετά με ένα κουτάλι χτυπάτε τη φλούδα του ροδιού και οι σπόροι πέφτουν εύκολα σε ένα μπολ που έχετε τοποθετήσει από κάτω.

Πώς να τα διατηρήσετε

Τα ρόδια διατηρούνται πολλές ημέρες εκτός ψυγείου ή σε σκοτεινό μέρος, αν κρεμαστούν μαζί με το κλαδί τους. Αν θέλετε να τα κρατήσετε για αρκετούς μήνες, μπορείτε να τα φυλάξετε στο κάτω μέρος του ψυγείου.

Για να τα διατηρήσετε ακόμη περισσότερο, μπορείτε να τα καθαρίσετε και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, κλεισμένα σε ειδικό δοχείο ή σακουλάκι για τρόφιμα. Έτσι, όποτε χρειάζεστε σπόρους, παίρνετε απλά όσους θέλετε.

Πηγή: www.organiclife.gr