Blog

Βιολογική Διατροφή για δυσανεξία στη Λακτόζη

Μοιράσου αυτό το άρθρο
linkedin
facebook

Η συγκεκριμένη διατροφή απευθύνεται σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με δυσανεξία στη λακτόζη. Η διάγνωση της συγκεκριμένης δυσανεξίας γίνεται με διάφορα τεστ, όπως το τεστ ανοχής στη λακτόζη.

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στα γαλακτοκομικά περιλαμβάνουν:

  • κοιλιακό πόνο
  • μετεωρισμό
  • πρήξιμο
  • διάρροια
  • δυσκοιλιότητα
  • δυσκολία συγκέντρωσης
  • άσθμα
  • έκζεμα
  • πόνο στις αρθρώσεις

Λόγω της συγκεκριμένης δυσανεξίας υπάρχει έλλειψη ασβεστίου, βιταμίνης Β12, Α και D.

Ένα κατάλληλο διατροφικό πλάνο , θα σας βοηθήσει τόσο στην αναπλήρωση αυτών των θρεπτικών συστατικών όσο και στην υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα εξής:

  • Τυριά
  • Γάλα φρέσκο και εβαπορέ
  • Γλυκά και γλυκίσματα
  • Σούπες
  • Σάλτσες
  • Πουρές πατάτας

Για αναπλήρωση του ασβεστίου μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα τροφές όπως:

  • Μπρόκολο
  • Ταχίνι
  • Κουνουπίδι
  • Μήλο
  • Σπανάκι
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Ξηροί καρποί
  • Όσπρια
  • Μικρά ψάρια
  • Τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο

Για ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, τα γεύματά σας θα πρέπει να είναι πλήρη σε θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη υγεία. Ενδεικτικά:
Πρωινό: Βιολογικό γάλα αμυγδάλου, ψωμί με βιολογικό φυστικοβούτυρο και ένα φρούτο.
Σνακ: φρούτο ή χυμό φρούτων με ξηρούς καρπούς.
Μεσημέρι: πλούσια σαλάτα με λαχανικά της επιλογής σας, με τριμμένους ξηρούς καρπούς και βρασμένες φακές.
Σνακ: Φρούτο με ξηρούς καρπούς.
Βράδυ: πατατοσαλάτα με κρεμμύδι και ντομάτα συνοδευόμενη με ένα αυγό.