Η συγκεκριμένη διατροφή απευθύνεται σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με δυσανεξία στη λακτόζη. Η διάγνωση της συγκεκριμένης δυσανεξίας γίνεται με διάφορα τεστ, όπως το τεστ ανοχής στη λακτόζη.
Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στα γαλακτοκομικά περιλαμβάνουν:
- κοιλιακό πόνο
- μετεωρισμό
- πρήξιμο
- διάρροια
- δυσκοιλιότητα
- δυσκολία συγκέντρωσης
- άσθμα
- έκζεμα
- πόνο στις αρθρώσεις
Λόγω της συγκεκριμένης δυσανεξίας υπάρχει έλλειψη ασβεστίου, βιταμίνης Β12, Α και D.
Ένα κατάλληλο διατροφικό πλάνο , θα σας βοηθήσει τόσο στην αναπλήρωση αυτών των θρεπτικών συστατικών όσο και στην υποχώρηση των συμπτωμάτων.
Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα εξής:
- Τυριά
- Γάλα φρέσκο και εβαπορέ
- Γλυκά και γλυκίσματα
- Σούπες
- Σάλτσες
- Πουρές πατάτας
Για αναπλήρωση του ασβεστίου μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα τροφές όπως:
- Μπρόκολο
- Ταχίνι
- Κουνουπίδι
- Μήλο
- Σπανάκι
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- Ξηροί καρποί
- Όσπρια
- Μικρά ψάρια
- Τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο
Για ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, τα γεύματά σας θα πρέπει να είναι πλήρη σε θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη υγεία. Ενδεικτικά:
Πρωινό: Βιολογικό γάλα αμυγδάλου, ψωμί με βιολογικό φυστικοβούτυρο και ένα φρούτο.
Σνακ: φρούτο ή χυμό φρούτων με ξηρούς καρπούς.
Μεσημέρι: πλούσια σαλάτα με λαχανικά της επιλογής σας, με τριμμένους ξηρούς καρπούς και βρασμένες φακές.
Σνακ: Φρούτο με ξηρούς καρπούς.
Βράδυ: πατατοσαλάτα με κρεμμύδι και ντομάτα συνοδευόμενη με ένα αυγό.