Η συγκεκριμένη διατροφή απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη ή αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη. Η διάγνωση γίνεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο και όχι με τεστ δυσανεξίας τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στα σιτηρά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- τη δύσκολη πέψη,
- φουσκώματα,
- μετεωρισμό,
- κούραση,
- πονοκεφάλους
- πόνο στις αρθρώσεις
Λόγω αυτής την ιδιαιτερότητας, θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής που θα σας καλύπτει σε θρεπτικά συστατικά, μειώνοντας τα συμπτώματα και την πιθανότητα εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων. Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε:
- Φυλλικό οξύ
- Σίδηρο
- Βιταμίνη D (ίσως ίσως χρειαστεί συμπλήρωμα)
- Βιταμίνη Ε
- Ασβέστιο
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Η συγκεκριμένη τύπου διατροφή περιλαμβάνει τρόφιμα «ελευθέρας γλουτένης», όπως είναι τα ακόλουθα:
- Ρύζι
- Καλαμπόκι
- Πατάτες
- Λαχανικά
- Φρούτα
- Ξηροί καρποί
- Γαλακτοκομικά
- Ψάρι
- Κρέας
- Προϊόντα ειδικής διατροφής «ελεύθερα γλουτένης»
Ενδεικτικά,
Πρωινό: φυσικό χυμό και ψωμί από καλαμπόκι με cream cheese.
Σνακ: φρούτο ή χυμό φρούτων συνοδευόμενο με ξηρούς καρπούς, βιολογικές ρυζογκοφρέτες ή μπισκότα χωρίς γλουτένη.
Μεσημέρι: Τα όσπρια, το κρέας, η κινόα και τα ψάρια , θεωρούνται οι καλύτερες επιλογές για το μεσημεριανό σας γεύμα , τα οποία θα σας δώσουν ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.
Σνακ: φρούτο με βιολογικές καλαμπογκοφρέτες
Βράδυ: σαλάτα από λαχανικά της επιλογής σας ή μια ομελέτα με καλαμπόκι, βιολογικά μανιτάρια και παρμεζάνα.