Blog
image1

Βιολογικά από... κούνια

Μοιράσου αυτό το άρθρο
Facebook

«Τα παιδιά μέχρι τα πέμπτα τους γενέθλια έχουν διαμορφώσει τις διατροφικές συνήθειες που θα τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Άρα η επιλογή μιας σωστής, ισορροπημένης διατροφής είναι καταλυτικής σημασίας για την ανάπτυξή τους και το χρέος βαραίνει και πάλι τους γονείς! Ο ρόλος των γονιών και των ενηλίκων που βρίσκονται στο κοντινό περιβάλλον των παιδιών είναι καθοριστικός και για έναν ακόμη λόγο. Αποτελούν το πρώτο και σημαντικότερο πρότυπο για τα παιδιά. Το να μην έχουν οι ίδιοι οι γονείς καλές διατροφικές συνήθειες σημαίνει ότι τα παιδιά έχουν το λάθος πρότυπο μίμησης. Η σωστή διατροφή λοιπόν πρώτα εφαρμόζεται από τους γονείς και έπειτα διδάσκεται στα παιδιά».

Μάθε παιδί μου βιολογικά! Ποιά είναι τα αληθινά βιολογικά προϊόντα και πώς θα μάθουμε στο παιδί να τα προτιμά.

- Παίρνουμε μαζί τα παιδιά κάθε φορά που πηγαίνουμε για ψώνια στα βιολογικά καταστήματα. Έτσι, θα καταλάβουν από πολύ μικρά ότι η συγκεκριμένη επιλογή είναι μια οικογενειακή τακτική που πρέπει να σέβονται και να ακολουθούν. Θα θεωρούν, με άλλα λόγια, την κατανάλωση βιολογικών τροφών, δεδομένη.

- Μιλάμε στα παιδιά για την αξία των βιολογικών προϊόντων και για τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία τους, όσο πιο αναλυτικά και συχνά γίνεται.

- Ψωνίζουμε μαζί με το παιδί τις αγαπημένες τους λιχουδιές στην βιολογική τους εκδοχή. Στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή στα ειδικά stands με βιολογικά προϊόντα των σούπερ μάρκετ, θα βρείτε σοκολατένιες λιχουδιές, μπισκότα, χυμούς, γιαούρτια, ακόμη και καραμέλες ή πατατάκια. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν πως με αυτή την επιλογή εξασφαλίζουν την ποιότητα, χωρίς να χάνουν σε γεύση και ότι ένα προϊόν που διαφημίζεται περισσότερο, δεν είναι απαραίτητα καλύτερο ή πιο νόστιμο. 

- Δεν απαγορεύουμε στα παιδιά μας να τρώνε συμβατικά προϊόντα, όταν βρεθούν π.χ. σε ένα παιδικό πάρτυ. Δεν τα καταπιέζουμε και δεν τα μαλώνουμε για να μην συνδυάσουν την υγιεινή διατροφή με αρνητικά συναισθήματα. Ο στόχος είναι να διδαχτούν σταδιακά την επιλογή των βιολογικών τροφίμων και όχι να τους επιβληθεί.

- Χρησιμοποιούμε το παιχνίδι με τα παιδιά για να τους μάθουμε την αξία των βιολογικών τροφών. Οι αγαπημένοι τους ήρωες και πρωταγωνιστές στις ταινίες και τα παραμύθια, διαθέτουν όλα αυτά τα ξεχωριστά χαρίσματα επειδή τρέφονται υγιεινά!

Πώς θα καταλάβω αν ένα προϊόν είναι πραγματικό βιολογικό;

Κάθε προϊόν που ανήκει στην κατηγορία των βιολογικών πρέπει να φέρει το ανάλογα σήμα της βιολογικής πιστοποίησης. Ελέγχουμε σχολαστικά τις ετικέτες και αν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, ζητάμε βοήθεια από τους υπαλλήλους του καταστήματος.

 

Πηγή: www.babespace.gr