Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η βασική εκστρατεία σε παγκόσμιο επίπεδο για την ευαισθητοποίηση στο θέμα του διαβήτη, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τα αίτια και τις επιπτώσεις της νόσου αυτής. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου καθώς είναι η ημερομηνία γέννησης του F. Banting ο οποίος συνέλαβε πρώτος την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα της μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω απευαισθητοποίησης των κυττάρων στην αναγνώρισή της. Διακρίνεται σε τρείς τύπους : Διαβήτης τύπου 1, τύπου 2 και διαβήτης κύησης. Πρωτεύοντα ρόλο στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία του διαβήτη είναι η ισορροπημένη διατροφή και η σωματική άσκηση ώστε να αποφευχθεί η χορήγηση ινσουλίνης.
Στο διατροφικό κομμάτι επικρατεί μια σύγχυση για τους ασθενείς καθώς στις γενικές οδηγίες υπάρχει μεγάλος αποκλεισμός τροφίμων με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουν να εφαρμόσουν όσα χρειάζονται και το ζάχαρο να ανεβαίνει ανεξέλεγκτα. Πρακτικά όμως δεν είναι τόσο δύσκολη η διατροφή που χρειάζεται να ακολουθηθεί.
Το πρώτο και βασικότερο που χρειάζεται να προσέξετε είναι στις ακραίες ώρες της ημέρας (δηλαδή το πρωί και το βράδυ) να μην καταναλώνονται τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως μέλι ,μαρμελάδες, δημητριακά και φρούτα. Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι σε κάθε γεύμα να υπάρχει μια πηγή πρωτεΐνης. Για παράδειγμα στο ενδιάμεσο γεύμα μέχρι το μεσημεριανό να μην υπάρχει σκέτο ένα φρούτο αλλά να συνοδεύεται με γιαούρτι ή ξηρούς καρπούς. Στο απογευματινό γεύμα πάλι να υπάρχει μαζί με το φρούτο μια πηγή πρωτεΐνης όπως για παράδειγμα πουτίγκα πρωτεΐνης ή ένα shake πρωτεΐνης.
Ακόμη εάν επιθυμήσετε τσιπς για σνακ μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με τσιπς κόκκινης φακής τα οποία έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τα συμβατικά με αποτέλεσμα να υπάρχει γευστική ικανοποίηση αλλά και έλεγχος του ζαχάρου. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο που να βοηθάει στη ρύθμιση του ζαχάρου, το σημαντικότερο όλων είναι ο συνδυασμός και οι ώρες που θα καταναλωθούν τα τρόφιμα, όπως αναφέρονται παραπάνω.
Τέλος, εάν υπάρχει επιθυμία για γλυκό η καλύτερη ώρα είναι μεταξύ μεσημεριανού και βραδινού γεύματος και ιδανικά να είναι μια μικρή ποσότητα με χρήση κάποιου υποκατάστατου ζάχαρης όπως η στέβια ή σιρόπι αγαύης, τα οποία έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και συναγωνίζεται επάξια την γεύση της ζάχαρης.
Σε κάθε περίπτωση να μην αμελείτε το ετήσιο ραντεβού με τον γιατρό σας ώστε να προλαβαίνετε εγκαίρως κάποια τυχόν πάθηση ώστε να μπορείτε να την αντιμετωπίζετε ευκολότερα.
Ο ΒιοΑγρός υπέρμαχος της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και με προσανατολισμό σε μια ανθρώπινη και πολιτισμένη κοινωνία, φροντίζει συνεχώς να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής και να προσφέρει φυσικά και ευεργετικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των καταναλωτών ευρύτερα. Το σήμα ΒιοΑγρός αποτελεί εγγύηση ότι «ξέρεις τι τρως»!
Σε συνεργασία με την Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Χρύσα Σαρρή