Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο χάνεται ή σπαταλάται σε κάποιο σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, από το αγρόκτημα μέχρι το πιάτο μας. Είναι ένα φαινόμενο που μας αφορά όλους και για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του χρειάζεται δυναμική κινητοποίηση και συντονισμένη δράση από τον καθένα μας ξεχωριστά.
Από τα βασικότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητα μας ώστε να μην χρειάζεται να πετάμε το περίσσιο φαγητό είναι να μάθουμε να οριοθετούμε τις μερίδες μας όταν μαγειρεύουμε. Αντί λοιπόν να βάζουμε ‘’με το μάτι‘’ το φαγητό στην κατσαρόλα θα μπορούσαμε να μετρήσουμε πόσα άτομα θα φάμε και αναλόγως να μετρήσουμε την ποσότητα που θα μαγειρέψουμε.
Για παράδειγμα, ένας μέσος άνθρωπος χρειάζεται 200 γρ. ψημένου κρέατος (ψάρι, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας) συνοδευόμενο από 120 γρ. υδατάνθρακα (ρύζι, πατάτες, κριθαράκι). Όσον αφορά τα φαγητά κατσαρόλας, δηλαδή τα λαδερά και τα όσπρια, η μερίδα ανά άτομο είναι στα 300 γρ. μαγειρεμένου φαγητού συνοδευόμενο από 60 γρ. τυριού. Ακόμη, στα ζυμαρικά η ποσότητα ανά άτομο είναι στα 250 γρ. μαγειρεμένου προϊόντος ή αλλιώς ένα πακέτο μακαρόνια για τέσσερα άτομα. Τα φρούτα και τα λαχανικά εάν καταλάβουμε ότι δεν θα τα καταναλώσουμε μπορούμε να τα τεμαχίσουμε και να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Εξίσου σημαντικό όμως είναι και να ψωνίζουμε έξυπνα. Να πηγαίνουμε φαγωμένοι και με λίστα στο σούπερ μάρκετ ώστε να μην αγοράζουμε παραπάνω τρόφιμα από όσα πραγματικά χρειαζόμαστε. Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι μπορούμε να αποθηκεύσουμε το περίσσιο φαγητό στο ψυγείο (μέχρι δύο ημέρες) ή στην κατάψυξη, αντί να το πετάξουμε ή να το καταναλώσουμε ενώ δεν πεινάμε.
Στόχος μας είναι να δρούμε υπεύθυνα και με σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, μέσω της προσαρμογής της επιχείρησής μας στις απαιτήσεις και τις ευκαιρίες μιας οικονομίας με μειωμένο όγκο σκουπιδιών, σπατάλης τροφίμων και εκπομπή ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Ο ΒιοΑγρός υπέρμαχος της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και με προσανατολισμό σε μια ανθρώπινη και πολιτισμένη κοινωνία, φροντίζει συνεχώς να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής και να προσφέρει φυσικά και ευεργετικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των καταναλωτών ευρύτερα. Το σήμα ΒιοΑγρός αποτελεί εγγύηση ότι «ξέρεις τι τρως»!
Σε συνεργασία με τη Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Χρύσα Σαρρή