Blog
image1

Παγκόσμια ημέρα παχυσαρκίας: Η σημασία της ενημέρωσης για τη διατροφή

Μοιράσου αυτό το άρθρο
Facebook

Ως παγκόσμια μέρα παχυσαρκίας ορίστηκε η 4 Μαρτίου, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (WOF) με στόχο την υπενθύμιση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις επιδημικές διαστάσεις που έχει πάρει πλέον η παχυσαρκία ώστε να μπορέσει να περιοριστεί η εμφάνιση της.


Η παχυσαρκία αποτελεί παγκοσμίως μια από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα, η οποία έχει πλέον αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας. Στην Ελλάδα το 22,5% του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, το 35% υπέρβαροι και τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις της Ευρώπης. Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, καταλαβαίνουμε ότι η χώρα μας χρειάζεται καλύτερη διατροφική παιδεία ώστε από μικρή ηλικία τα παιδιά να μπορέσουν να διαχειριστούν τη σχέση τους με το φαγητό.


Η υπερβολική εναπόθεση λιπώδους ιστού στο σώμα είναι η βασική αιτία της παχυσαρκίας. Όμως το γεγονός αυτό από μόνο του δεν αποτελεί διαγνωστικό κριτήριο κινδύνου για έναν άνθρωπο. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η καθιστική ζωή, το στρες, το κάπνισμα, ο κακός ύπνος, οι περιβαλλοντικοί ρύποι, η αφυδάτωση, η χρόνια κόπωση και η κακή συνολική θρέψη ενός ανθρώπου μαζί με το αυξημένο ποσοστό σωματικού λίπους αποτελούν παράγοντες κινδύνου για σοβαρές, χρόνιες παθήσεις.
Σε κοινωνικό επίπεδο, θα πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις στα σχολεία και να υπάρχει μάθημα διατροφής από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όπως επίσης να παρέχονται δωρεάν σεμινάρια σε γονείς στο πως να διαχειριστούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους τη σχέση τους με το φαγητό.


Σε ατομικό επίπεδο θα πρέπει να μάθουμε να φροντίζουμε περισσότερο τον εαυτό μας, να ασκούμαστε και να θρέφουμε τον εαυτό μας με αγάπη και σεβασμό. Η κακή σχέση με το φαγητό μπορεί να διορθωθεί εάν μάθουμε να ακούμε το σώμα μας και προσέχουμε το σωματικό μας βάρος όχι μετρώντας θερμίδες αλλά θρέφοντας μας ποιοτικά.


Ζούμε σε μια εποχή που έχουμε δεκάδες επιλογές τροφίμων καθημερινά, στο χέρι μας όμως είναι εάν θα επιλέξουμε την καλύτερη ή την χειρότερη εκδοχή των τροφίμων αυτών. Όσο λιγότερο επεξεργασμένες είναι τροφές που θα επιλέξουμε, με λιγότερα πρόσθετα και συντηρητικά τόσο καλύτερα θα είναι για την υγεία μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι βιολογικές τροφές είναι η καλύτερη και θρεπτικότερη επιλογή που θα μπορούσαμε να κάνουμε σε ότι τρόφιμο και να επιλέξουμε. Εκτός από φρούτα, λαχανικά και κρέατα μπορούμε πλέον να βρούμε και πολλές επιλογές βιολογικών σνακς ώστε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας, αλλά σε μια πιο ποιοτική εκδοχή.


Ο ΒιοΑγρός υπέρμαχος της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και με προσανατολισμό σε μια ανθρώπινη και πολιτισμένη κοινωνία, φροντίζει συνεχώς να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής και να προσφέρει φυσικά και ευεργετικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των καταναλωτών ευρύτερα. Το σήμα ΒιοΑγρός αποτελεί εγγύηση ότι «ξέρεις τι τρως»!

Σε συνεργασία με τη Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Χρύσα Σαρρή