Blog
image1

Vegan Παγωτό Καρύδας

Μοιράσου αυτό το άρθρο
Facebook

Το παγωτό καρύδας είναι ένα παγωμένο επιδόρπιο που φτιάχνεται από γάλα καρύδας. Ενδείκνυται, και αποτελεί αγαπημένη επιλογή, για όσους ακολουθούν έναν εναλλακτικό τρόπο διατροφής (vegan ή vegetarian), έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή απλώς απολαμβάνουν τη γεύση της καρύδας! Η πλούσια κρεμώδης υφή του, και η φυσικά γλυκιά και χαρακτηριστική του γεύση προσφέρει μια ευχάριστη γευστική εμπειρία κατάλληλη για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Εκτός, όμως, από μια ευχάριστα δροσερή επιλογή του καλοκαιριού, το παγωτό καρύδας χάρη στην περιεκτικότητά του στο γάλα καρύδας, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό.

Ο τρόπος που παρασκευάζεται το γάλα καρύδας, αλλά και η κρέμα καρύδας, είναι παραπλήσιος με τον τρόπο που παρασκευάζονται τα αντίστοιχα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το γάλα καρύδας κατηγοριοποιείται σε πυκνό (thick), το οποίο προέρχεται από ένα στράγγισμα, και σε λεπτό (thin), το οποίο προέρχεται από δύο στραγγίσματα. Η σάρκα της ώριμης καρύδας (το άσπρο κομμάτι), αφού αφαιρεθεί από το φλοιό της καρύδας (καφέ περίβλημα) και τεμαχιστεί, αφήνεται να μουλιάσει σε ζεστό νερό. Η κρέμα καρύδας ανεβαίνει στην κορυφή και αφαιρείται. Το υπολειπόμενο υγρό στραγγίζεται με τη βοήθεια ενός ειδικού πανιού, το τουλπάνι, και από την εκχύλιση προκύπτει ένα λευκό υγρό, το γάλα καρύδας. Μετά την παραγωγή του πυκνού γάλακτος καρύδας, η σάρκα καρύδας που έχει απομείνει στο τουλπάνι, αφήνεται να σιγοβράσει σε νερό και ακολουθείται η ίδια διαδικασία στραγγίσματος, καταλήγοντας στην παραγωγή λεπτού γάλακτος καρύδας. Όσο πιο πυκνό το γάλα τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε λιπαρά οξέα. Για την παρασκευή του παγωτού καρύδας συνήθως χρησιμοποιείται το πυκνό γάλα καρύδας, όπου οφείλει και την πλούσια κρεμώδης υφή του!

Σημείωση: Το νερό καρύδας είναι το υγρό που βρίσκεται φυσικά μέσα στην καρύδα και χαρακτηρίζεται για την υψηλή περιεκτικότητά του σε σάκχαρα και ηλεκτρολύτες (ιδανικό για άμεση ενυδάτωση τις ζεστές ημέρες ή μετά από έντονη προπόνηση), ενώ το γάλα προέρχεται από τη σάρκα της καρύδας και έχει υψηλή περιεκτικότητα στα κορεσμένα λιπαρά οξέα μικρής αλύσου.

Ποια τα οφέλη?

Το παγωτό καρύδας περιέχει πολλές θερμίδες. Το 90%, περίπου, των θερμίδων που προσδίδει προέρχεται από την περιεκτικότητα σε λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων κορεσμένων λιπαρών οξέων, γνωστών ως τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (Medium Chain Triglycerides - MCTs).

Πίνακας 1: διατροφικά στοιχεία από παγωτό "my love my life", natural flavor

Θρεπτικές ουσίες

Ανά 100 γρ προϊόντος

Θερμίδες

202 kcal

Πρωτεΐνη

1,4 γρ

Υδατάνθρακες

σάκχαρα

20 γρ

17 γρ

Λιπαρά

κορεσμένα

13 γρ

11 γρ

Τα MCTs  αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της καρύδας και των προϊόντων αυτής. Συγκριτικά με τα λιπαρά οξέα μεγαλύτερης αλύσου, τα MCTs μεταφέρονται από τον πεπτικό σωλήνα κατευθείαν στο συκώτι, όπου χρησιμοποιούνται για άμεση ενέργεια ή για παραγωγή κετόνων. Μειώνοντας, με αυτόν τον τρόπο, την πιθανότητα να αποθηκευτούν σαν λίπος1.

Σίγουρα η αναφορά σε κορεσμένα λιπαρά οξέα δεν είναι και τόσο εύηχη, ωστόσο μελέτες* έχουν δείξει ότι τα λιπαρά οξέα (MCTs) που περιέχονται στο γάλα καρύδας μπορεί να συμβάλλουν θετικά τόσο στην προσπάθεια απόκτησης ενός υγιούς σωματικού βάρους, όσο στην διατήρηση ενός υγειούς καρδιαγγειακού συστήματος και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Πλήθος μελετών, υποστηρίζουν ότι τα MCΤs πιθανόν

  • Ενισχύουν την προσπάθεια για την επίτευξη, αλλά και διατήρηση, ενός υγιούς σωματικού βάρους, καθώς
    • αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, οδηγώντας σε μειωμένη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων2,3.
    • αυξάνουν – προσωρινά - την θερμιδική δαπάνη και την καύση λίπους4,5
    • μειώνουν την περιφέρεια μέσης6,7
  • Ενισχύουν την καλή υγεία της καρδιάς, καθώς φαίνεται ότι
    • αυξάνουν τα επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL)6,7

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης πάντα διατροφής!!

* είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι μελέτες αυτές έχουν μελετήσει κυρίως τα MCTs που βρίσκονται στο λάδι καρύδας. Συγκριτικά με το λάδι, το γάλα καρύδας εμφανίζει μικρότερη περιεκτικότητα σε MCTs και χρήζει περαιτέρω μελέτης.


Χωρίς λακτόζη

Το παγωτό καρύδας δεν περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα, καθιστώντας το ιδανικό για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή εμφανίζουν συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη. Άτομα που αποφεύγουν την  λακτόζη από ανάγκη, ή και από επιλογή, μπορούν να καταναλώνουν άφοβα παγωτό καρύδας, χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσουν πόνο στο στομάχι!

 

Πρόταση Σερβιρίσματος

ΥΛΙΚΑ:

- 1 ½ κούπα κατεψυγμένα (BIO cool) ή φρέσκα μούρα

- ½ μπανάνα

- ½ κούπα παγωτό καρύδας my love my life σε φυσική γεύση ή με σοκολάτα

- ½ φυτικό γάλα (π.χ. βρώμης)

- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκα φρούτα, πλύνετέ τα καλά. Προσθέστε στο shaker το γάλα, το παγωτό, τα μούρα και την μπανάνα και αναμείξτε καλά έως ότου το η υφή του μίγματος να γίνει λεία και να αποκτήσει αφρώδες σώμα.  Σερβίρετέ το σε ποτήρι. Μπορείτε να το γαρνίρετε με έξτρα μούρα ή σαντιγί και… καλή απόλαυση!

 

Βιβλιογραφία

[1] Dayrit, F.M. The Properties of Lauric Acid and Their Significance in Coconut Oil. J Am Oil Chem Soc 92, 1–15 (2015). https://doi.org/10.1007/s11746-014-2562-7

[2] St-Onge MP, Mayrsohn B, O'Keeffe M, Kissileff HR, Choudhury AR, Laferrère B. Impact of medium and long chain triglycerides consumption on appetite and food intake in overweight men. Eur J Clin Nutr. 2014 Oct;68(10):1134-40

[3] Van Wymelbeke V, Himaya A, Louis-Sylvestre J, Fantino M. Influence of medium-chain and long-chain triacylglycerols on the control of food intake in men. Am J Clin Nutr. 1998 Aug;68(2):226-34

[4] Papamandjaris AA, White MD, Raeini-Sarjaz M, Jones PJ. Endogenous fat oxidation during medium chain versus long chain triglyceride feeding in healthy women. Int J Obes Relat Metab Disord. 2000 Sep;24(9):1158-66.

[5] Papamandjaris AA, White MD, Jones PJ. Components of total energy expenditure in healthy young women are not affected after 14 days of feeding with medium-versus long-chain triglycerides. Obes Res. 1999 May;7(3):273-80.

[6] Liau KM, Lee YY, Chen CK, Rasool AH. An open-label pilot study to assess the efficacy and safety of virgin coconut oil in reducing visceral adiposity. ISRN Pharmacol. 2011;2011:949686.

[7] Cardoso DA, Moreira AS, de Oliveira GM, Raggio Luiz R, Rosa G. A COCONUT EXTRA VIRGIN OIL-RICH DIET INCREASES HDL CHOLESTEROL AND DECREASES WAIST CIRCUMFERENCE AND BODY MASS IN CORONARY ARTERY DISEASE PATIENTS. Nutr Hosp. 2015 Nov 1;32(5):2144-52.